De breedte onder de binding van de ski is een belangrijk gegeven. Maar wanneer is smal goed en wanneer breed? Hieronder vertellen we alles over de breedte van ski’s en de voordelen.
Wat is er de laatste jaren veranderd in de bouw van de ski’s? Teveel om op te noemen! We proberen het toch. We beginnen bij de taillering. Na eindeloze discussies heeft halverwege de jaren negentig de getailleerde ski (‘carveski’) zijn intrede gedaan. De ski’s werden vanaf dat moment in het midden veel smaller gemaakt dan aan de uiteinden (de taillering). Insiders spreken over de ‘carve-revolutie’. Het grote belang van de carve-revolutie is geweest dat het een kettingreactie aan ontwikkelingen in gang heeft gezet. Dit geldt niet alleen voor de manier waarop ski’s gebouwd worden, maar bijvoorbeeld ook voor de skitechniek.
Toen de skibouwers eenmaal de (on)mogelijkheden van de taillering en radius van een ski begrepen, stak het volgende besef alweer de kop op: breed is (vaak) beter! Een ski die breed is onder de binding heeft een aantal voordelen. Ski’s met een korte radius voelen onstabiel aan als ze plat op de sneeuw liggen. Door de ski breder te maken wordt hij stabieler. Bovendien laten brede ski’s zich veel makkelijker hanteren in moeilijke omstandigheden, zoals papsneeuw en sterk verspoorde pistes. Voor mensen die graag buiten de pistes skiën is een brede ski helemaal een verademing. Welke breedte goed is hangt ook weer van de categorie af. De sport- en comfortski’s zijn ongeveer 68 mm breed in het midden en de allmountainmodellen zijn zo’n 78-90 mm breed. De freerideski’s zijn 100 mm of nog breder in het midden!
Het grote nadeel van een brede ski is de trage kantenwissel. Daarom zijn slalomski’s ook een stuk smaller (ongeveer 65 mm). Het experimenteren met breedte lijkt nu in rustig water te zijn gekomen. Vooral bij de allmountainski’s is het een heftige slingerbeweging geweest: het begon bij ongeveer 75 mm en groeide toen door naar ongeveer 90 mm. Nu beweegt de slinger weer terug naar ongeveer 78 mm, hoewel dit deels een semantisch effect is.