Er is nogal wat veranderd de laatste tijd op kampeergebied. Een aantal jaar geleden was de echte doorbraak van de oppompbare tenten, tenten met luchtbuizen die je met een gewone handpomp binnen een halve minuut opblaast. Inmiddels heeft al veel meer dan helft van alle tenten met stahoogte die we verkopen luchtbuizen in plaats van stokken. Lichtgewicht matten zijn inmiddels zo licht, dat je je bijna afvraagt hoe je ooit met een mat van bijna een kilo in je rugzak op pad bent gegaan. En voor de comfortzoekers zijn er inmiddels slaapmatten met een dikte van 15cm, die beter liggen dan het gemiddelde hotelmatras. Een overzicht hoe de markt ervoor staat aan het begin van de twenties..
Eerst was er de wedloop naar steeds lichtere tenten. Uiteindelijk bereikten de tenten zelfs gewichten van onder een kilo. Het gevolg is dat je nu echt alle kanten op kan, van ultralicht met een beperkter comfort (minder ventilatie, minder hoogte in de binnentent, dunnere ritsen) tot lichte tenten met meer comfort, waar bijvoorbeeld veel vakantiefietsers naar op zoek zijn. Een wandelaar kan kiezen, iets meer comfort in ruil voor iets meer gewicht of puur gaan voor gewicht.
Daarna was het de beurt aan de matten om steeds lichter te gaan. Inmiddels kan je, als het niet al te koud is, voor minder dan 400 gram prima slapen.
De opblaasrevolutie bij de tenten heeft een groot voordeel in opzet- en afbouwtijd gehad. Gaat het opzetten van een opblaasbare tent al snel (eigenlijk zet je alle opblaastenten binnen 20 minuten op, zonder veel inspanning). Het afbreken gaat helemaal simpel. Ventielen open zetten, de tent valt neer en het opvouwen kan beginnen. De pakmaat van de tent en het gewicht, bieden geen voordelen ten opzichte van tenten met stokken, het is puur de snelheid van op- en afbreken die het hem doet. Het maakt de opblaastenten zeer geschikt als je op meer dan één plek je vakantie wil doorbrengen. Je hoeft dus niet meer perse een lichtgewicht tent mee te nemen als je op een rondreis met de auto het avontuur wil opzoeken.
De meeste familietenten zijn tegenwoordig uitgerust met donkere slaapcabines. Die werken echt prima verduisterend. Sta je dicht in de buurt van een lantaarn op de camping of komt de zon vroeg op, de verduistering zorgt voor een veel donkerder slaapvertrek en een langere nachtrust. Een paar jaar geleden was de blackout bedroom een noviteit, inmiddels is hij in bijna alle comfort tenten te vinden.
Kamperen in je eigen stijl, dat is het ding van de tipi’s en outback tenten. Niet snelheid of comfort zijn de belangrijkste punten van deze groep tenten, maar uitstraling. En de keuze is groot. Klassieke tipi’s met 1 stok, maar ook tipi’s met een voorluifel, een overdekte ingang, een uitklapbare zijwand en diverse A-frame tenten zijn toegevoegd aan de groep tenten waardoor je alleen al door de looks van de tent zin krijgt om te gaan kamperen.
Aan elke kampeerdag komt natuurlijk ook een eind en dan kruip je je slaapzak in. Maar wie had gedacht dat je ooit in de tent zou liggen op een super dikke mat van 15 cm? Ook dat behoort tot de mogelijkheden van het kamperen anno 2020. Heerlijk liggen op de boxmodel slaapmat met een zachte stretchtijk van maar liefst 15 cm dik. Van 3 cm dik in de prehistorie van de opblaasbare matrassen tot 15 cm nu, het comfort is echt ongekend. Het pakvolume van deze luxe matten is behoorlijk, maar nog steeds prima te doen. En wie wil er nu niet op zo’n heerlijk zachte mat in slaap vallen op zijn vakantie?
Omdat het aanbod aan tenten zo groot is dat we onmogelijk alle beschikbare varianten in de winkel kunnen laten zien, houden we in het voorseizoen 3 weekenden tentenshows op ons buitenterrein.