Hoewel ik geen corona expert ben en jullie dus niet kan zeggen wat de beste remedie is, ben ik wel een expert in de berghutten in de Alpen. Als berggids besteed ik vele overnachtingen hoog op de berg in de verschillende Alpenlanden, zowel in de winter als in de zomer. En hoewel een hut vroeger nog gezien werd als een mooie serene rustplaats waar je aan het einde van een lange en mooie dag na je bergtocht kon uitrusten, is het nu een plek waar je na je tocht plots weer oog in oog komt te staan met de corona realiteit.
Ik had verwacht dat de hutten en hun huttenwaarden, die net als ik blij waren toen begin juli de bergen weer langzaam toegankelijk werden, hele strenge maatregelen zouden nemen. Helemaal omdat sommige hutten in gebieden liggen die hevig getroffen zijn door de corona, zoals de Aosta vallei. Door de verschillende gidsen verbanden werden er protocollen opgesteld, hoe te handelen met klanten en hoe om te gaan met corona in de hutten. De NKBV en ook de buitenlandse alpenclubs kwamen met informatie, over hoe en wat in de hutten in deze vreemde tijden. Helaas is de realiteit veelal anders en zeker niet overal gelijk.
Zo trof ik hutten aan in Duitsland die zich perfect aan de regels hielden, met desinfectiegel bij de ingang; mondkapjes overal op in de hut; slaapplaatsen met extra ruimte op de slaapzalen zodat er minder mensen sliepen; een lagere capaciteit, etc. Maar daar stond tegenover dat ik ook hutten tegenkwam, waaronder die boven Aosta, waar we in de avond in een hut zaten die helemaal vol zat, waar nauwelijks iemand een mondkapje droeg (we zitten toch?!) en waar de slaapzalen grotendeels gevuld waren.
Ook binnen bepaalde landen verschild het enorm: zo heb ik in verschillende Zwitserse hutten geslapen, en zelfs tussen die hutten was er een groot verschil als je kijkt naar strengheid en alertheid waarmee er naar corona gekeken werd. Het moraal van het verhaal is dat het moeilijk van te voren te bepalen is of een hut de regels handhaaft. Dus wat kunnen we zelf doen?
Zoals je hierboven leest zijn veel maatregelen afhankelijk van onszelf: ook al is de hut minder efficiënt in het hanteren van de regels, wij als bergsporter kunnen dat nog steeds wel! Dus geef zelf het goede voorbeeld en sta achter je eigen beslissingen.
Zijn er nog andere opties? Jazeker! Kamperen in de bergen op de plaatsen waar het mag. Je eigen tent, je eigen matras…weinig kans op corona!
Roeland is berggids en gidst en verblijft al jaren in Chamonix. Tja, als je dan toch voor je werk een plek in de bergen moet uitkiezen…. Roeland is o.a. opleider voor de Fontys Hogeschool, de NKBV en het Snow Safety Center. Verder begeleidt hij klanten waar ze maar willen. Zelf is hij ook niet vies van een mooie uitdaging: samen met zijn vriendin beklom hij de Manaslu (8163 m!), maar zonder zuurstofmasker en zonder gebruik te maken van Sherpa’s. Dat laatste betekent dus slaapzak en tentje meezeulen in je rugzak de berg op! Ze hebben allebei de top bereikt. Roeland is een boeiende spreker.