Soms mag ik even binnen gluren hoe er ski’s gemaakt worden. Zo was ik een paar jaar geleden in de Sloveense skifabriek van Elan en kon met mijn eigen ogen zien hoe de favoriete Amphibio skimodellen gemaakt werden. Nu was ik in de buurt tijdens een roadtrip door de Julische Alpen en ging ik weer even langs bij mijn skivrienden.
Sinds anderhalf jaar heeft Elan een eigen skimuseum opengesteld. Het klinkt een beetje als ‘wij van wc-eend’, maar toch ben ik nieuwsgierig. Ik heb al heel wat skimusea gezien, maar nog nooit eentje van een skimerk zelf. Best uitzonderlijk trouwens dat de Slovenen dit hebben opgezet, want Elan is van oudsher zeer bescheiden in het vertellen van hun verhaal. En niet geheel terecht overigens, want laten we voor de duidelijkheid even melden dat Elan de uitvinders van tal van ontwikkelingen zijn geweest waaronder de capconstructie (monoblock) en de ‘carveski’, Waveflex, Lightskiing en Amphibio 4D technologie en hun laatste wapenfeit: de freeride en backcountry ski Ripstick! Dan mag je na ruim 70 jaar in business toch best trots zijn.
Ik word vriendelijk welkom geheten door de dame bij de balie en treed het museum binnen. De eerste ruimte gaat over het ontstaan van Elan. In 1945 werd Elan uit liefhebberij opgericht door Rudi Finzgar, een skispringer! Zijn eerste opdracht was het herstellen van de ski’s van de Partizanen. Na een jaar openen ze de eerste winkel en exporteren ze ski’s naar de Verenigde Staten. In de jaren zeventig ging het opeens heel snel, toen de Zweed Ingemar Stenmark drie keer op rij de wereldbeker alpineskiën wint en 86Wworldcups op zijn naam schrijft. En dat exclusief op Elan ski’s.
Ik vervolg mijn weg door de Hall of Fame. Een galerij met grote namen. Zo verruilde Glenn Plake, de Amerikaanse freerideskiër met die kleurrijke hanenkam, uiteindelijk K2 voor Elan. Maar ook alpinisten zoals Marco Siffredi die de Everest voor het eerst afdaalt op een snowboard (2001) en Davo Karnicar die dit deed op ski’s in 2000 en in 2006 alle ‘7 Summits’ heeft gedaan, zijn trouwe Elan ambassadeurs.
Op de eerste etage zien we dat Elan niet alleen bekend is van de alpineski’s en ski’s voor het skispringen, maar in feite een producent van sportartikelen is. Zo maken ze zeiljachten, waterski’s, zweefvliegtuigen, tennisrackets en inrichtingen van sportzalen. En dat alles geïnspireerd door hun klanten en gemaakt met de passie en vindingrijkheid van haar medewerkers en ambassadeurs.
In een klein nagemaakt werkplaatsje kun je zelf aan de slag. Ondersteunt met een video instructie stel je zo laag voor laag je ski’s samen. Als een soort sandwich wordt de ski opgebouwd. Hier wordt meteen duidelijk hoeveel handwerk er zit in het maken van een ski. Dat had ik eerder al met verbazing mogen aanschouwen in de fabriek. Het is ongelooflijk hoeveel manuren erin zitten en hoe streng de kwaliteitscontroles zijn.
Uiteindelijk kan ik even het gevoel ervaren op de skisimulator voordat de schuifdeuren opengaan en ik verleid word in de snoepwinkel vol met Elanski’s, kleding, maar ook helmen, goggles en allerlei goodies… Voor mij is het kijken, kijken, niet kopen, want mijn Ripsticks liggen al gebruiksklaar in de auto! Op naar de sneeuw!
Het Elan skimuseum ligt in Begunje vlakbij Bled in Slovenië. In de buurt liggen de skigebieden Kranjska Gora en Vogel. Kleine skigebiedjes die in vergelijking met de huidige standaard in Oostenrijk ouderwets aandoen. Een soort jaren tachtig gevoel ontgaat mij er niet. Best opvallend eigenlijk dat in een land met achtergebleven skigebieden ze juist op het gebied van skibouw wel voorop lopen...
‘Always good times, for all skiërs’
Bert Romani is werkzaam bij OutdoorXL en heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij is in de wintersportwereld geen onbekende. Als voormalig hoofdredacteur van Ski Magazine en later als uitgever van Wintersport Magazine is hij gewapend met fotocamera inmiddels in meer dan 400 skigebieden afgedaald. Zijn favoriete wintersportland is Italië en dat heeft vooral te maken met de prijs van een cappuccino en een bordje pasta...